Loading... Please Wait.
Română | English
Patriarhia Română - Mănăstiri şi schituri
Patriarhia Română Structura BOR Mănăstiri şi schituri Itinerar pelerinaje Calendar ortodox Contact
   

Mănăstiri şi schituri


            Apartenenţa Administrativ-Bisericească:             Judeţ:

Mănăstirea Înălţarea DOMNULUI - MUNTELE RECE

Mănăstirea Înălţarea DOMNULUI - MUNTELE RECE

            Istoricul: Aşezământul monahal este construit pe un platou (făcut artificial cu buldozerele) al unui pinten de munte numit La eroi, aici fiind purtate lupte cu trupele hortiste în cel de-al doilea război mondial. De ziua înălţării, în fiecare an, în acest loc se fac slujbe de pomenire a eroilor, la care participă un mare număr de credincioşi. În zile de ploi şi furtuni aceştia nu aveau nici un adăpost. Cucernicul preot Ovidiu Sabo, de la parohia Muntele Rece, s-a gândit că ar fi potrivit ca aici să se înfiinţeze o mănăstire dedicată Eroilor Neamului şi a luat iniţiativa ridicării acestui sfânt locaş. Bartolomeu Anania, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului a îmbrăţişat ideea şi a dat binecuvântarea pentru sfinţirea locului.

            Descriere: Este o construcţie mare din lemn, pe fundaţie de beton, în formă de cruce cu şapte turle: una mare pe naos, câte una pe fiecare absidă, una pe altar şi trei pe pridvor (una mare pe mijloc şi câte una mai mică în dreapta şi stânga ei). Numai turla mare de pe naos este deschisă şi are patru ferestre. Turlele de pe pridvor au forma pătrată, celelalte, octogonală. Toate au cupolele acoperite cu tablă aşezată în solzi, corpul turlelor fiind căptuşite cu şindrilă. Spaţiul bisericii este compartimentat în: altar - luminat de două ferestre, naosul – luminat de câte o fereastră pe fiecare parte, pronaosul - luminat de câte două ferestre la sud şi nord, pridvorul închis - care primeşte lumina tot de la câte o fereastră la sud şi nord. În dreapta şi stânga, în pridvor, este câte o cămăruţă. Catapeteasma este din lemn sculptat, pardoseala bisericii este din scândură, iar acoperişul din tablă zincată. Î. Faţadele exterioare sunt căptuşite cu şindrilă (draniţă). Â

            Pictura: În interior biserica este tencuită, pregătită pentru a fi pictată.

            Altele: Pentru viaţa călugărilor s-a construit o mică clădire, la 100 m est de biserică, care are patru chilii, trapeză, bucătărie şi cămară pentru alimente.



 
Patriarhia Română - Copyright 2009. Toate drepturile rezervate. Acces membri