Loading... Please Wait.
Română | English
Patriarhia Română - Mănăstiri şi schituri
Patriarhia Română Structura BOR Mănăstiri şi schituri Itinerar pelerinaje Calendar ortodox Contact
   

Mănăstiri şi schituri


            Apartenenţa Administrativ-Bisericească:             Judeţ:

Mănăstirea ARNOTA

            Istoricul: Biserica a fost ridicată din temelii de domnul Matei Basarab între anii 1633-1636, ani în care Mănăstirea Arnotai apare în documente. Dar cercetările arheologice din 1974 au descoperit că la temelia acestui aşezământ se găsesc urme ale altor biserici nedatate.

            Descriere: Biserica este mică, cochetă, din zid, cu temelia din cărămidă presată, construită în plan trilobat. Naosul este despărţit de pronaos printr-un zid care lasă pentru circulaţie o deschidere de mărimea unei uşi. Pridvorul mare - comparat cu suprafaţa bisericii - este deschis, susţinut de şase coloane masive din piatră. Are o turlă pe naos şi alta (tot mare) pe pridvor. Uşa de la intrare este din lemn de castan, sculptată, o adevărată operă de artă. Are pe ea inscripţia: Aceste uşi le-a făcut Constantin Brâncoveanu vel logofăt (deci, înainte de perioada domniei). În exterior, zidul bisericii este înconjurat la mijloc de un brâu de cărămidă în relief. Deasupra brâului sunt ocniţe adâncite, iar registrul inferior are firide superficiale rotunjite.

            Pictura: Este păstrată pictura originală care aparţine lui Stroe din Târgovişte. În pronaos (cu prilejul renovării din 1705-1706), a intervenit asupra picturii zugravul Ioanichie Sin Preda. Aici sunt pictaţi Matei Basarab cu soţia sa Elena, ţinând în mâini biserica, apoi Danciu vel vornic, tatăl lui Matei Basarab, Preda vel spătar cu soţia sa Stanca şi fiul lor, Papa, tatăl lui Constantin Brâncoveanu, Datco Colea, Radu, Barbu şi Vâlsan.

            Altele: În pronaosul bisericii se află două morminte: cel al lui Matei Basarab, care a fost înmormântat mai întâi la Târgovişte şi apoi adus în ctitoria sa, şi a lui Danciu vel vornic, tatăl lui Matei Basarab, mort în Transilvania în timpul luptelor lui Mihai Viteazul. Înmormântat mai întâi în catedrala din Alba Iulia, rămăşitele pământeşti au fost aduse la Arnota, în 1616. 
Patriarhia Română - Copyright 2009. Toate drepturile rezervate. Acces membri