Loading... Please Wait.
Română | English
Patriarhia Română - Mănăstiri şi schituri
Patriarhia Română Structura BOR Mănăstiri şi schituri Itinerar pelerinaje Calendar ortodox Contact
   

Mănăstiri şi schituri


            Apartenenţa Administrativ-Bisericească:             Judeţ:

Mănăstirea MAICII DOMNULUI

            Istoricul: În anul 1997 părintele Iachint a venit în zona de la Sfântul munte Athos cu dorinţa de a înfiinţa aici un aşezământ monahal. Luând legătura cu cucernicul preot paroh din parohia Runcu, acesta i-a indicat poiana actuală, proprietate privată. Proprietarul, domnul Purnichescu Ioan din Bucureşti, bucuros că s-a ivit acest prilej, a donat poiana în suprafaţă de 2 ha, pentru construcţia mănăstirii.

            Descriere: Aprecieri tehnice privind paraclisul. Este construcţie din lemn pe fundaţie de beton, în formă de cruce. Are 16 m lungime, 8 m lăţime (în zona absidelor 11 m) şi are spaţiul repartizat în altar, naos, pronaos, pridvor închis. Altarul este spaţios, luminat de fereastra uşii de intrare aflată la sud şi o fereastră pe zidul din nord. Are pictura în ulei aplicată pe pânză. Catapeteasma este din lemn de brad îmbrăcată în pânză. Naosul cu absidele largi şi adânci primeşte lumina de la câte o fereastră aşezată în conca absidelor. Pe naos se ridică o turlă deschisă octogonală în interior, dar pătrată la exterior, pătrunsă de o fereastră pe latura din sud şi alta pe latura nordică. Pronaosul este mai îngust decât naosul şi pridvorul şi este luminat de o fereastră la sud şi alta la nord. Pridvorul are lăţimea cât naosul în zona absidelor. Are o fereastră pe zidul din sud şi alta pe cel nordic. Toate ferestrele bisericii sunt din lemn, duble, de formă dreptunghiulară. Intrarea în pridvor se face prin vest pe o uşă din lemn de stejar sculptata la exterior. La fel este şi uşă de intrare din pridvor în pronaos. Pereţii din interior ai bisericii sunt căptuşiţi cu lambriuri până la înălţimea de 1,10 m şi cu placaj pe restul suprafaţei, inclusiv tavanul.

            Pictura: Pictura nu este realizată, pereţii fiind împodobiţi cu icoane. Pardoseala este de scândură, iar învelitoarea acoperişului din tablă zincată. Faţadele exterioare sunt căptuşite în lambriuri.

            Altele: Mănăstirea se conduce după tipicul mănăstirilor din muntele Athos cu regim alimentar fără carne, iar lactatele se consumă numai sâmbăta şi duminica. 
Patriarhia Română - Copyright 2009. Toate drepturile rezervate. Acces membri