Loading... Please Wait.
Română | English
Patriarhia Română - Mănăstiri şi schituri
Patriarhia Română Structura BOR Mănăstiri şi schituri Itinerar pelerinaje Calendar ortodox Contact
   

Mănăstiri şi schituri


            Apartenenţa Administrativ-Bisericească:             Judeţ:

Mănăstirea ADAM

Mănăstirea ADAM

            Istoricul: Încă înainte de 1630 aici a fost o oază spirituală, dar în 1630 turcii trecând pe aici cu prilejul unui război i-au dat foc, călugării găsindu-şi refugiu în pădurile din apropiere. Trecând pe aici căpitanul Vasile Adam (devenit apoi Varvara monahul), împreună cu fraţii săi Costi, Movilă şi Dabija (coborâţi din Aprodul Purice al lui Ştefan cel Mare şi Sfânt) s-a hotărât să construiască din temelie biserica pe care s-o redea călugărilor. Viaţa monahală a fost susţinută până la secularizarea averilor mănăstireşti din 1864 de călugări şi în continuare de maici până în 1960 când a fost desfiinţată ca urmare a decretului 410/1959. După desfiinţarea mănăstirii, devine biserică de mir, aparţinând parohiei satului Adam.


Mănăstirea ADAM

            Descriere: Biserica este o construcţie veche, în formă de cruce, cu arhitectură în stil moldovenesc şi zidurile groase de 1,5 m. Este compartimentată în altar, naos, pronaos şi pridvor închis. Are o turlă mică hexagonală pe altar şi alta mare pe pridvor. Ambele, înfundate, sunt acoperite cu tablă în formă de solzi.


Mănăstirea ADAM

            Altele: La 70 m, în dreapta bisericii se află clopotniţa din lemn pe sub gangul căreia se intră în incinta mănăstirii. şi de aici până la intrarea în pridvorul bisericii se circulă pe o alee betonată, mărginită de pomi fructiferi.


Mănăstirea ADAM


 
Patriarhia Română - Copyright 2009. Toate drepturile rezervate. Acces membri