Loading... Please Wait.
Română | English
Patriarhia Română - Mănăstiri şi schituri
Patriarhia Română Structura BOR Mănăstiri şi schituri Itinerar pelerinaje Calendar ortodox Contact
   

Mănăstiri şi schituri


            Apartenenţa Administrativ-Bisericească:             Judeţ:

Mănăstirea RÂNCACIOV

Mănăstirea RÂNCACIOV

            Istoricul: Prima biserică a fost construită din lemn pe la 1389. În anul 1489 s-a construit o altă biserică, mai mare, tot din lemn. Actuala biserică din zid de cărămidă a fost construită în 1648 de căpitanul de plai Arsenie şoimul şi sergentul major Râncaciovanu. A fost refăcută din nou între anii 1848-1852 sub egumenia lui David Monahul. Mănăstirea s-a reînfiinţat în 1996.


Mănăstirea RÂNCACIOV

            Descriere: Biserica este construită în formă de cruce din cărămidă, cu ziduri groase de peste un metru. Are altarul spaţios, luminat de o fereastră la răsărit şi una mai mică în partea nordică la proscomidie. Catapeteasma este din zid. Naosul are abside largi şi este luminat de câte o fereastră la sud şi la nord. Pe naos este o turlă mare, deschisă, de formă circulară în interior şi octogonală la exterior. Este luminată de 8 ferestre înalte şi înguste. Pronaosul mai puţin spaţios decât naosul este luminat de câte o fereastră aşezată pe zidurile din sud şi nord. Ferestrele bisericii sunt din lemn, late şi înalte, în formă dreptunghiulară, cu obeliscuri în partea superioară în formă de arc. Intrarea în pronaos se face printr-o uşă masivă din lemn de stejar, întărită metalic, aşezată în partea de vest. Pardoseala bisericii este din beton, acoperişul din tablă. Biserica are şi un pridvor deschis, susţinut în faţă de 2 stâlpi mari din zid. Pe pridvor este o turlă de formă pătrată în două etaje cu funcţie de clopotniţă. Faţadele bisericii sunt tencuite şi văruite în culoare crem.

            Pictura: Pictura în tempera, neobizantină, este veche, ştearsă.

            Altele: La 20 m sud-vest de biserică este construită o mică clădire cu cerdac susţinut de stâlpi din lemn şi închis cu mic grilaj din lemn sculptat floral. În această clădire se află stăreţia şi chiliile pentru călugări. 
Patriarhia Română - Copyright 2009. Toate drepturile rezervate. Acces membri