Loading... Please Wait.
Română | English
Patriarhia Română - Mănăstiri şi schituri
Patriarhia Română Structura BOR Mănăstiri şi schituri Itinerar pelerinaje Calendar ortodox Contact
   

Mănăstiri şi schituri


            Apartenenţa Administrativ-Bisericească:             Judeţ:

Mănăstirea SF. IOSIF CEL NOU DE LA PARTOS

Mănăstirea SF. IOSIF CEL NOU DE LA PARTOS

            Istoricul: Biserica a fost construită în perioada 1976-1979, prin stăruinţa şi purtarea de grija ale ÎPS Nicolae Mitropolit al Banatului. A fost târnosită de PS Episcop vicar Timotei Lugojanul, la 26 octombrie 1980, când s-a şi dat în folosinţă. Construită pentru nevoile Seminarului, după reînfiinţarea Episcopiei Caransebeşului, biserica funcţionează după 1995 în regim de mănăstire. Este deservită de doi vieţuitori, preot slujitor fiind Calalb Constantin. Aici îşi fac practica liturgică elevii Seminarului şi studenţii teologi. Este folosită şi pentru serviciile religioase ale personalului monahal din Episcopie.


Mănăstirea SF. IOSIF CEL NOU DE LA PARTOS

            Descriere: Biserica este ridicată în nordul incintei Seminarului, este o construcţie din zid de cărămidă.

            Pictura: Este lucrată în frescă, în anul 1982, de pictorul bisericesc Ioan Sulea Gorj, director al Seminarului fiind preotul profesor Gheorghe Traila. Deasupra uşii pridvorului, în exterior, este pictat, în medalion mare, Sf. Ierarh Iosif cel Nou de la Partos, Mitropolitul Timişoarei. În pridvor, la intrare, în dreapta uşii, este pictat Sf. Cuvios Maxim Mărturisitorul, iar la stânga uşii figurează Sf. Cuvios Casian Românul. Pe peretele sudic sunt pictaţi Sf. Cuvios Nil şi Sf. Cuvios Pavel Tebeul, pe peretele nordic Sf. Cuvios Ioan Scărarul, iar pe peretele dinspre naos, deasupra uşii, Iisus Emanuel. În naos, pe peretele vestic, în dreapta uşii, este pictat PF în pomenire Patriarh Dr. Iustin Moisescu, în stânga uşii ÎPS Dr. Nicolae Corneanu, Mitropolitul Banatului, iar în stânga să sunt pictaţi Sf. Ioan cel Nou de la Suceava, urmat de Sf. Calinic de la Cernica. La dreapta PF Moisescu, figurează Sf. Nicodim de la Tismana şi Sf. Mucenic Ioan Românul. Deasupra uşii naosului se află Sf. Iosif cel Nou de la Partos, cu bisericile pe care le-a ridicat, la dreapta şi la stânga lui, şi mai la stânga este redată scena cu bătrânul olog adus pe targă de fiii lui pe strada Argintăriei şi vindecat de Sf. Ierarh Iosif. Pe pereţii dinspre sud şi nord ai naosului, în partea de jos, sunt pictaţi mai mulţi sfinţi, iar în partea superioară, scene biblice.

            Altele: În faţa internatului din incintă există două statui: pe partea dreaptă, cea a Arhimandritului Iosif I. Olariu (1859-1920), iar pe partea stângă, cea a Episcopului Ioan Popasu (1808-1889).



 
Patriarhia Română - Copyright 2009. Toate drepturile rezervate. Acces membri