Loading... Please Wait.
Română | English
Patriarhia Română - Mănăstiri şi schituri
Patriarhia Română Structura BOR Mănăstiri şi schituri Itinerar pelerinaje Calendar ortodox Contact
   

Mănăstiri şi schituri


            Apartenenţa Administrativ-Bisericească:             Judeţ:

Mănăstirea SFÂNTUL GHEORGHE – BÂRNOVA

Mănăstirea SFÂNTUL GHEORGHE – BÂRNOVA

            Istoricul: Aşezământul a fost construit în 1629 de domnul Moldovei, Miron Barnovschi, care, fiind mazilit de turci în 1633, n-a apucat să termine mănăstirea. Construcţia s-a sfârşit abia în 1662-1666, de Eustaţiu Dabija Vodă. Cronicarul Miron Costin scrie astfel despre domnia lui Miron Barnovschi: mănăstiri şi biserici cât a făcut acest domn în aşa scurtă vreme, nici un domn n-a făcut. Făcut-au alţi domni şi mai multe, dar în mai îndelungate vremi; unii în 40 de ani, alţii în 20 de ani, iar el numai în trei ani; Mănăstirea din Iaşi ce-i zice Sfânta Maria Barnovschi, Hangii la munte şi Dragomirna la Suceava. Le-a săvârşit şi a urzit şi Mănăstirea Bârnova pe numele său în codrii lângă Iaşi şi a istovit şi biserica cea mare din Liov unde şi chipul lui este scris. Era un domn blând şi cucernic şi şedea nopţi întregi în genunchi la rugăciune. În anul 1629 Miron Barnovschi şi mitropolitul Anastasia Crimca au trimis la Kiev pe arhimandritul Varlaam, ca să ia legătura cu Petru Movilă pentru moaştele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava. Tot de la Miron Costin aflăm că Eustaţiu Dabija Vodă a murit în 7174 (1666) şi l-au aşternut în mare cinste în Mănăstirea sa din codrii Bârnovei.


Mănăstirea SFÂNTUL GHEORGHE – BÂRNOVA

            Descriere: Biserica este o construcţie din piatră cu ziduri groase de peste un metru, ca de cetate, ornamentate cu lespezi din piatră cioplită, asemănător cu biserica mănăstirii Dragomirna, fără a fi însă la fel de zveltă şi elegantă. Planul este treflat. Spaţiul este împărţit în altar, naos, pronaos şi pridvor închis.


Mănăstirea SFÂNTUL GHEORGHE – BÂRNOVA

            Pictura: Nu este pictată.


Mănăstirea SFÂNTUL GHEORGHE – BÂRNOVA

            Altele: Turnul de intrare la 35 m vest de biserică, care serveşte şi de clopotniţă, este masiv, din zid de piatră în formă pătrată, cu o cupolă în formă de mitră arhierească, acoperit cu tablă. Clopotul este din 1656, din vremea lui Gheorghe Ştefan. A mai fost unul din 1614, din vremea lui Tomşa Vodă, despre care se crede că a fost adus aici de la biserica cea veche care a fost în cimitirul de azi. Bătrânii spun că a fost dat jos din turn, luat de armatele imperialiste într-un război cu turcii şi dus la Mănăstirea Cetăţuia pentru a fi mai aproape de oraş. În clopotniţă se află şi trei încăperi sau chilii care au servit pe vremuri ca închisoare pentru cei pedepsiţi. Aceştia erau scoşi dimineaţa în faţa credincioşilor ce veneau la biserică. Mai târziu chiliile au fost locuite de nişte călugări schimnici, feriţi de lume. 
Patriarhia Română - Copyright 2009. Toate drepturile rezervate. Acces membri