Loading... Please Wait.
Română | English
Patriarhia Română - Mănăstiri şi schituri
Patriarhia Română Structura BOR Mănăstiri şi schituri Itinerar pelerinaje Calendar ortodox Contact
   

Mănăstiri şi schituri


            Apartenenţa Administrativ-Bisericească:             Judeţ:

Mănăstirea SFÂNTUL IOAN BOTEZĂTORUL

            Istoricul: Mănăstirea Sfântul Ioan Botezătorul a fost ctitorită în anul 1924 de Dr. Ioan Stroia, Episcopul general al armatei, care a trăit între 1865 şi 1937. Aşa cum am arătat mai sus, Schitul a fost mutat în punctul Valea Popii unde a fost strămutată şi biserica după 1994, în 24 iunie anul 2000 a fost sfinţită de Arhiepiscopul Andrei, în al zecelea an de păstorire a domniei sale, stareţ fiind Protosinghelul Ioan Cojan. Biserica a fost ridicată pentru prima oară în anul 1768 prin mila credincioşilor din satul Agmar, comuna Blandiana şi a fost adusă în incinta veche a schitului în anul 1989, ca apoi după 1994, să înceapă strămutarea ei în actualul loc.

            Descriere: Biserica este o construcţie în formă de navă, din grinzi de lemn, pe tălpi din lemn aşezate pe o mică fundaţie de piatră. Spaţiul este repartizat în altar, naos, pronaos. În partea de sud a bisericii, pe toată lungimea ei, este un pridvor deschis (prispa) susţinut de 12 stâlpi din lemn. Pridvorul are un grilaj înalt de 80 cm. Intrarea în biserică se face prin sud, pe o uşă masivă din stejar. Lumina pătrunde în altar prin două ferestre mici aşezate la est şi alta la nord, naosul este luminat de trei ferestre la sud şi alte două la nord. Ferestrele sunt duble, din lemn, cu dimensiunile de 70/40 cm. Naosul este delimitat de pronaos prin pereţi din lemn. Pronaosul nu este luminat. Pe pronaos se înalţă o turlă cu baza pătrată şi cu foişorul piramidal. Pardoseala este de duşumea din scândură. Acoperişul, foarte înalt, este din şindrilă.

            Pictura: Pictura în tempera, aplicată pe placajul care îmbracă interiorul bisericii, este opera meşterului iconar Vasile Lefter, prin dania tuturor cucernicilor şi evlavioşilor creştini. În partea inferioară a pereţilor sunt pictaţi sfinţii, iar pe plafon scene biblice.

            Altele: La sud-vest de biserică s-a ridicat o clădire din cărămidă pentru chilii, trapeza, bucătărie şi camere pentru credincioşi. Este acoperită cu ţiglă. În apropierea acestei clădiri, în sud-est, a fost construită prima clădire pentru chilii, cu verandă la etaj, acoperită cu tablă. Clădirile anexe, acoperite cu tablă, sunt ridicate la sud de clădirile chiliilor. Aici sunt magaziile, atelierele şi garajele schitului.



 
Patriarhia Română - Copyright 2009. Toate drepturile rezervate. Acces membri