Loading... Please Wait.
Română | English
Patriarhia Română - Mănăstiri şi schituri
Patriarhia Română Structura BOR Mănăstiri şi schituri Itinerar pelerinaje Calendar ortodox Contact
   

Mănăstiri şi schituri


            Apartenenţa Administrativ-Bisericească:             Judeţ:

Mănăstirea SFÂNTUL PROOROC ILIE – CIPĂIENI

            Istoricul: În zonă n-a fost aşezământ monahal. Iniţiativa înfiinţării mănăstirii a avut-o preotul paroh Ioan Lazăr, Parohia Vidrasău, în prezent la Tg. Mureş, care s-a ocupat de asigurarea finanţelor şi a problemelor organizatorice. S-a reuşit într-un timp destul de scurt să se ridice corpul de chilii, o mare biserică tip catedrală, altarul de vară şi o mare poartă de intrare în incintă. A fost ajutat şi de ieromonahul Solomon Spiridon.

            Descriere: Biserica este o construcţie din zid de cărămidă în formă de cruce. Spaţiul este repartizat în altar, naos, pronaos şi pridvor închis. Are şi un pridvor deschis susţinut în faţă de patru stâlpi din beton. Altarul este luminat de două ferestre aşezate dreapta-stânga pe zidul din răsărit. Naosul are absidele largi şi adânci. Se delimitează de pronaos prin doi stâlpi pătraţi, aşezaţi pe zidurile laterale. Pe naos este o turlă oarbă, cu baza pătrată şi corpul octogonal, luminată de opt ferestre. Lumina în pronaos este primită de la câte două ferestre pe zidurile din sud şi nord. Şi pronaosul este luminat de două ferestre aşezate la sud şi alte două la nord. Ferestrele dreptunghiulare sunt simple, cu rame din lemn şi geamuri ornamentale. În pridvorul închis se află câte o cameră pe dreapta şi stânga. Din pridvor în pronaos se intră printr-o uşă de lemn în două canaturi. Din pridvorul deschis în pridvorul închis se intră prin vest, pe o uşă de lemn de stejar, sculptată în exterior. Pardoseala în biserică nu era realizată(la 1 august 2000, iar în pridvorul deschis ea este din ciment. Biserica este acoperită cu tablă zincată, pe vopsită turle în culoarea maro.

            Altele: La 20 m nord-vest de biserică s-a ridicat corpul de chilii, trapeza, bucătărie şi cămări, construcţie din cărămidă, parter şi etaj, cu acoperişul foarte înalt care permite realizarea unor chilii la mansardă. Clădirea este acoperită cu ţiglă. Altarul de vară, din zid de cărămidă, acoperit cu tablă zincată, a fost ridicat la 30 m nord-est de biserică. Intrarea în incintă se face printr-o poartă foarte mare din lemn, cu un acoperiş de şindrilă, susţinut pe dreapta şi stânga de câte doi stâlpi, îmbrăcaţi şi ei în şindrilă. 
Patriarhia Română - Copyright 2009. Toate drepturile rezervate. Acces membri