Loading... Please Wait.
Română | English
Patriarhia Română - Mănăstiri şi schituri
Patriarhia Română Structura BOR Mănăstiri şi schituri Itinerar pelerinaje Calendar ortodox Contact
   

Mănăstiri şi schituri


            Apartenenţa Administrativ-Bisericească:             Judeţ:

Mănăstirea SFINTEI CRUCI - ORADEA

Mănăstirea SFINTEI CRUCI - ORADEA

            Istoricul: Cu peste 200 de ani în urmă aici a existat viaţă monahală activă, dar în timpul prigoanei austriece şi această mănăstire a căzut pradă generalului Bukow. De atunci şi până în anii din urmă n-a mai fost reînviată viaţa monahală. În anul 1993, Episcopii Vasile Coman şi Ioan Mihălţeanu au avut iniţiativa reînfiinţării mănăstirii. S-au implicat şi Primăria municipiului Oradea şi Prefectura judeţului Bihor, care au donat Episcopiei terenul necesar construcţiilor şi câteva clădiri, unde s-a amenajat pentru început o capelă şi câteva chilii. Binecuvântarea conducerii a fost dată monahiei Mina Badilă. Cu toate greutăţile financiare ce-au existat, printr-o activitate neobosită, s-a reuşit în scurt timp să se dezvolte complexul monahal, azi având un mare corp de chilii, o biserică impozantă din zid, un paraclis, altar de vară, gospodăria anexă şi altele. La început slujbele s-au ţinut într-o biserică veche, de lemn, care a devenit cu timpul neîncăpătoare pentru mulţimea credincioşilor ce-au început să se îndrepte spre mănăstire şi de aceea s-au depus eforturi pentru ridicarea unei biserici mult mai spaţioase.


Mănăstirea SFINTEI CRUCI - ORADEA

            Descriere: Biserica veche este o construcţie din lemn, pe fundaţie din bolovani de piatră. Veche de peste 400 de ani, a fost adusă aici din satul Corbeni. Are formă de navă şi este compartimentată în altar, naos, pronaos şi pridvor închis. Deasupra pridvorului are o turlă oarbă. Pardoseala este din duşumea de scândură, învelitoarea din şindrilă (draniţă). Faţadele exterioare au un brâu median torsionat. Biserica este monument istoric.

            Pictura: A fost realizată în tehnica frescă de pictorul Savu Ioan din Râmnicu Vâlcea. Sunt folosite mult culorile alb, roz-deschis şi roşu-deschis, multe scene şi portrete de sfinţi fiind lucrate pe fond alb. Deasupra uşii, în pronaos, sunt pictaţi Sfântul Atanasie şi Sfântul Mina ţinând în mâini biserica. Deasupra lor este pictată Maica Domnului cu Fiul, iar în partea superioară scena Adormirii Maicii Domnului. În dreapta uşii sunt pictaţi Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Teoctist, în dreapta sa Mitropolitul Ardealului, Antonie Plămădeală. În stânga uşii sunt pictaţi Dr. Vasile Coman şi Dr. Ioan Mihail Mihălţan, Episcopii Oradei. Pronaosul şi naosul au pictaţi în registrul inferior sfinţi străini şi români, iar în registrul superior scene biblice.

            Altele: Corpul de chilii în forma literei L răsturnat, are latura mai scurtă la 70 m est de biserica mare (din zid), orientată de la sud la nord, are parter şi două etaje, aici aflându-se stăreţia, chilii, trapeza şi bucătăria. Latura lungă de peste 100 m este construită la 15 m sud de biserică şi este orientată de la est la vest. În această latură se află, în capătul estic, paraclisul, urmat de chilii, iar în capătul vestic, camerele pentru adăpostirea credincioşilor şi pelerinilor. 
Patriarhia Română - Copyright 2009. Toate drepturile rezervate. Acces membri