Loading... Please Wait.
Română | English
Patriarhia Română - Mănăstiri şi schituri
Patriarhia Română Structura BOR Mănăstiri şi schituri Itinerar pelerinaje Calendar ortodox Contact
   

Mănăstiri şi schituri


            Apartenenţa Administrativ-Bisericească:             Judeţ:

Mănăstirea SUZANA

Mănăstirea SUZANA

            Istoricul: A fost înfiinţată în 1740 de o credincioasă din Săcele-Braşov, cu numele de Stanca Arsicu, care, călugărindu-se, s-a numit Suzana, de la care şi-a luat numele şi mănăstirea. După 100 de ani, bisericuţa de lemn, din cauza intemperiilor, a devenit impracticabilă, aşa că a fost înlocuită în 1840 cu altă biserică, construită din piatră cu ajutorul PS episcop Chesarie al Buzăului şi al credincioşilor, stareţa fiind maica Suzana Albuleţ. Dar aceasta n-a durat decât 40 ani, ruinându-se în urma cutremurului din 1838. Cu binecuvântarea Prea Sfinţitului Mitropolit Primat D. D. Calinic şi cu ajutorul credincioşilor Frangulea, Perlea N., D. Pitis şi al altora, precum şi al guvernului din acea vreme, în 1880 începe construcţia din zid a actualei biserici (a doua de la înfiinţarea mănăstirii) stareţa fiind maica Natalia Perlea, mătuşa marelui compozitor şi dirijor Ionel Perlea. Construcţia s-a terminat în ziua de 25 iulie 1882, având hramul Sf. Ierarh Nicolae, după cum arata pisania.


Mănăstirea SUZANA

            Descriere: Biserica păstrează stilul arhitecturii munteneşti. Este în formă de cruce compartimentată în altar, naos şi pronaos. Naosul nu este delimitat de pronaos, formând un spaţiu comun. Pridvorul este închis, cu plafonul pictat. Are trei turle, una pe naos şi două pe pronaos. Ferestrele sunt mari, prevăzute cu grilaj metalic. Sunt două ferestre în naos (câte una pe fiecare parte) şi 4 în pronaos (câte două pe fiecare parte). Tâmpla din lemn este sculptată cu motive florale. Are unele icoane îmbrăcate în argint aurit. Pardoseala este din scândură, iar acoperişul din tablă.


Mănăstirea SUZANA

            Pictura: Pictura a fost lucrată de Petre Nicolau din Ploieşti, unul dintre cei mai buni ucenici ai marelui pictor Gheorghe Tattarescu. Cu prilejul reparaţiilor făcute bisericii în 1976, pictura a fost restaurată de Gh. Vânătoru, cu cheltuiala mănăstirii.


Mănăstirea SUZANA

            Altele: În anul 1971 un incendiu care a avut loc în luna noiembrie a pârjolit biserica mică, construită în 1911, clopotniţa şi stăreţia. Prea Fericitul în adormire Justinian, Patriarhul României, a hotărât renovarea lor şi între anii 1972-1974 Arhiepiscopia Bucureştilor a pus acoperişuri noi, a înlocuit tâmplăria, duşumelele, a tencuit în interior şi exterior clădirile, a făcut din temelie ziduri de sprijin şi contraforti, înfrumuseţând clopotniţa, stăreţia şi biserica mică (paraclisul) aşa cum le vedem azi. Sfinţirea s-a făcut în 7 dec. 1974 (cu ales fast bisericesc), praznicul Sfintei muceniţe Filofteia al doilea hram al înnoitului paraclis. 
Patriarhia Română - Copyright 2009. Toate drepturile rezervate. Acces membri