Loading... Please Wait.
Română | English
Patriarhia Română - Mănăstiri şi schituri
Patriarhia Română Structura BOR Mănăstiri şi schituri Itinerar pelerinaje Calendar ortodox Contact
   

Mănăstiri şi schituri


            Apartenenţa Administrativ-Bisericească:             Judeţ:

Mănăstirea BREAZA

            Istoricul: Prin 1950 Părintele Dr. Florea Mureşanu profesor la Academia Teologică Cluj a fost arestat şi dus la canalul Dunăre-Marea Neagră. Acolo s-a rugat lui Dumnezeu, promiţând că dacă scapă de aici va construi un altar. În 1952 este eliberat din închisoare şi numit preot la Suciu de Sus. După doi ani de căutări, a găsit teren pentru construirea unei mănăstiri la poalele dealului Brezei, cel mai înalt deal după muntele Ţibleş. Construcţia unei bisericuţe din lemn începe în 1953 şi se va termina în 1954. Alăturat bisericuţei au fost construite două chilii şi au fost aduse două surori pentru călugărie. Dar viaţa monahală nu durează prea mult, pentru că la 11 iunie 1958, la nouă zile după ultimul hram, Părintele Mureşan este arestat şi condamnat la 25 ani închisoare. În august 1958 elevul seminarist Gavriil Borzo iniţiază un memoriu semnat de 450 de credincioşi ai satului pe care-l trimite Episcopiei Clujului ca să intervină în favoarea preotului arestat. Urmarea a fost că în luna următoare (la 22 septembrie) este arestat şi elevul seminarist, împreună cu un bunic al său şi cu crâsnicul bisericii. Elevul a fost condamnat la 6 ani, iar ceilalţi la 4 ani. În 1960 biserica mănăstirii a fost incendiată iar în 1961 părintele Mureşan Florea moare în închisoarea Aiud. Elevul Borzo este scos din închisoare cu decretul 318/1964 (deci aproape de terminarea pedepsei), continuă studiile la seminar şi la facultatea de Teologie din Sibiu şi este numit preot la Dârja - Cluj, apoi la Recea - Cristuru Cluj, ca în 1987 să ajungă preot în satul natal, Suciu de Sus.

            Descriere: Biserica este construită din zid de cărămidă în formă de navă. Este compartimentată în altar şi naos şi are un pridvor deschis susţinut în faţă de patru stâlpi din cărămidă, catepeteasma este din lemn de stejar sculptat. Uşa de la intrarea din pridvor în naos este din stejar sculptat. Există şi o a două intrare prin partea sudică, tot pe uşă de stejar sculptat. Are trei turle oarbe de formă octogonală, prevăzute cu câte două ferestre. Altarul este luminat de trei ferestre: una la răsărit şi două laterale, iar naosul de câte patru ferestre pe fiecare parte (sud-nord). Toate ferestrele sunt simple, terminate în arc. Pardoseala este din parchet, iar acoperişurile cu tablă de aluminiu.

            Pictura: Pictura este executată în frescă, în stil bizantin, de pictorul Spiridon Gâu, din Bacău.

            Altele: În faţa bisericii, la circa 20 m, este construită clopotniţa din zid, cu gang pentru intrarea credincioşilor în incintă. 
Patriarhia Română - Copyright 2009. Toate drepturile rezervate. Acces membri