Loading... Please Wait.
Română | English
Patriarhia Română - Mănăstiri şi schituri
Patriarhia Română Structura BOR Mănăstiri şi schituri Itinerar pelerinaje Calendar ortodox Contact
   

Mănăstiri şi schituri


            Apartenenţa Administrativ-Bisericească:             Judeţ:

Schitul DUMBRAVELE

            Istoricul: Iniţial, Schitul s-a numit Dumbrăvelele, de la numeroasele dumbrăvi ce existau împrejur. Cu vremea, i s-a spus Dumbravele, numire adoptată şi de satul care a luat fiinţă. Unii deduc că satul a luat numele Dumbravele după numele pădurii Dumbrăvii. Satul Oslobeni a luat fiinţă mai târziu. Prima biserică din lemn, a fost construită în anul 1712, în mijlocul pădurii de stejăriş. Ctitorii ei au fost nişte călugări. După tradiţie, în anul 1818 alţi călugări au construit o nouă biserică, tot din lemn. În 1900 s-a construit a treia biserică, pe locul unde a existat o cruce cu postamentul de piatră pe fostul prestol. Biserica, tot din lemn, a avut o singură turlă, şi aceasta din lemn. Catapeteasma a fost din lemn de tei. Acoperişul era cu draniţă dar cu prilejul lucrărilor de restaurare din anul 1966, credincioşii din localitate au acoperit biserica cu tablă.

            Descriere: Este o construcţie din zid şi lemn, orientată de la vest la est şi la nord-est de biserica nouă în construcţie. Are cerdac de lemn susţinut de stâlpi din lemn. Este acoperită cu tablă. La 100 m est s-a construit gospodăria anexă unde mai există şi o mică construcţie din zid cu patru chilii. Pentru că în 1993 biserica de lemn a schitului a ars într-un incendiu, s-a construit pentru slujbe un mic paraclis din zid de pământ bătut, căptuşit în exterior cu scândură şi lambriuri. Este acoperit cu plăci de azbociment. Are altar şi naos spaţios. După construcţia noii biserici, paraclisul va fi demolat.

            Pictura: A fost făcută în anul 1938.

            Altele: Clopotniţa se află la 10 m vest de pridvorul bisericii noi. Este o construcţie foarte veche, din lemn, şi după terminarea bisericii va fi înlocuită cu alta din zid. 
Patriarhia Română - Copyright 2009. Toate drepturile rezervate. Acces membri