Loading... Please Wait.
Română | English
Patriarhia Română - Mănăstiri şi schituri
Patriarhia Română Structura BOR Mănăstiri şi schituri Itinerar pelerinaje Calendar ortodox Contact
   

Mănăstiri şi schituri


            Apartenenţa Administrativ-Bisericească:             Judeţ:

Schitul JGHEABURI

            Istoricul: În pisania bisericii scrie că Sfântul Locaş este construit pe locul unde au existat alte două biserici de lemn, una datând din anul 1300 şi alta din anul 1600 (refăcută la 1640 de Mitropolitul Teofil), care s-au dărâmat. Actuala biserică din zid de piatră a fost construită în anul 1827. Ctitorii principali sunt doi veri: Popa Ion Andronescu, din Cucova, şi Popa Ion, din Cheia. Schitul a fost înzestrat de ctitorii săi cu întinderi mari de teren, pierdute la secularizarea averilor mănăstireşti, din 1864. În jurul schitului au existat şi clădiri anexe care, neîngrijite, s-au dărâmat.

            Descriere: Biserica este din zid de piatră şi cărămidă, în formă de navă. Are altar, naos, pronaos şi pridvor deschis. Pridvorul este susţinut de şase stâlpi groşi din zid. Între naos şi pronaos este un zid care permite o deschidere cât o uşă mai mare. Tâmpla este din zidărie şi face corp comun cu pereţii laterali ai bisericii. Nu are turlă. În exterior, pereţii sunt înconjuraţi de un brâu median care are deasupra firide pictate. Ferestrele sunt mici, cu deschidere interioară. Biserica este acoperită cu tablă. Nu are clopotniţă. Clopotul este aşezat pe doi piloni metalici, fixaţi în beton.

            Pictura: În frescă, stil bizantin, executată de Ilie Zugravul, din Teiuş şi Constantin Zugravul, din satul Zmeurat.

            Altele: Clădirea mare pentru chilii şi stăreţie este amplasată pe un teren mai înalt, la circa 50 m vest de biserică şi, pentru a ajunge la ea, se urcă treptele unei scări de beton. 
Patriarhia Română - Copyright 2009. Toate drepturile rezervate. Acces membri