Loading... Please Wait.
Română | English
Patriarhia Română - Mănăstiri şi schituri
Patriarhia Română Structura BOR Mănăstiri şi schituri Itinerar pelerinaje Calendar ortodox Contact
   

Mănăstiri şi schituri


            Apartenenţa Administrativ-Bisericească:             Judeţ:

Schitul PARINCEA

            Istoricul: Biserica este construită în anul 1702 de enoriaşii din Cucuieţi, comuna Tamaşi. Pe parcurs a fost populată cu maici. S-a reparat în 1894 şi 1931. În anul 1864 a fost desfiinţată. Revoluţia din 1989 a creat condiţii ca Mănăstirea să fie reînfiinţată. În 1995 bisericii i s-au făcut reparaţii capitale. A fost resfinţită la 14 iulie 1996. Tradiţia spune că o perioadă, fiind neocupată de călugări sau maici, credincioşii unui sat din zonă au vrut să ducă biserica în satul lor, dar boii n-au putut s-o urnească din loc şi luând ei aceasta ca un semn a lui Dumnezeu, au renunţat la planul lor.

            Descriere: Biserica este amplasată în mijlocul incintei, biserica este o construcţie mică, din lemn, pe fundaţie de piatră. Intrarea în pridvorul închis se face prin vest, pe o uşă din lemn şi tot pe o uşă din lemn se intră din pridvor în pronaos. Catapeteasma, din lemn de tei sculptat, a fost renovată cu prilejul reparaţiilor din 1995. Are o turlă oarbă pe pridvor. Biserica este căptuşită în interior şi exterior cu lemn lucrat în lambriuri. Pardoseala este din scândură. Este acoperită cu draniţă (şindrilă).

            Pictura: Nu este pictată, pereţii fiind împodobiţi cu multe icoane.

            Altele: Clopotniţa, aflată la 80 m nord-vest de biserică, este o construcţie mare din zid, cu două etaje şi camere atât în dreapta cât şi în stânga ei. Este acoperită cu tablă. În faţă este pictat Sfântul Ierarh Nicolae, de către pictorul Arsene. Construită cu sprijinul mai multor familii din Moineşti în 1966, a fost sfinţită la 18 mai 1997 de Eftimie Luca, Episcop al Romanului.



 
Patriarhia Română - Copyright 2009. Toate drepturile rezervate. Acces membri