Loading... Please Wait.
Română | English
Patriarhia Română - Mănăstiri şi schituri
Patriarhia Română Structura BOR Mănăstiri şi schituri Itinerar pelerinaje Calendar ortodox Contact
   

Mănăstiri şi schituri


            Apartenenţa Administrativ-Bisericească:             Judeţ:

Schitul PIATRA SCRISĂ

Schitul PIATRA SCRISĂ

            Istoricul: La construirea tunelului de cale ferată, în 1872, s-a găsit o icoană miraculoasă reprezentând Sfânta Treime. Specialiştii din Timişoara care au studiat-o, în 1965, au ajuns la concluzia că seamănă cu picturile din secolele XVII-XVIII, dar nu ştiau dacă este pictată ori colorată. S-a încercat ştergerea acestei picturi, însă nu s-a reuşit, s-a încercat repictarea ei, dar nu prindea altă vopsea, aşa că a rămas în forma ei originală. Tradiţia orală a locurilor spune că lucrătorii care au construit tunelul n-au putut străpunge stânca pentru continuarea lui. Atunci au adus un preot care a făcut manifestant cu agheasmă şi rugăciunile cuvenite cu priveghere de noapte. Muncitorii şi-au făcut apoi sfânta cruce şi au pornit la lucru.


Schitul PIATRA SCRISĂ

            Descriere: Bisericuţa mică, cu altar şi naos, construită chiar în stâncă, la circa 7 m înălţime faţă de nivelul şoselei. Deasupra bisericii trece podul CFR, pe care trenurile intră în tunel mergând spre Caransebeş.

            Pictura: A fost efectuată în 1986, de Vida şi Gheorghe Zaharia, prin grija PC Ieromonah Nicodim Murariu. Sfânta icoană este pictată în stil bizantin.

            Altele: La circa 30 m de bisericuţă, există o construcţie micuţă cu etaj, pentru stăreţie şi câteva chilii, construită, aşa cum am arătat mai sus, de acelaşi ctitor al bisericuţei. 
Patriarhia Română - Copyright 2009. Toate drepturile rezervate. Acces membri