Loading... Please Wait.
Română | English
Patriarhia Română - Mănăstiri şi schituri
Patriarhia Română Structura BOR Mănăstiri şi schituri Itinerar pelerinaje Calendar ortodox Contact
   

Mănăstiri şi schituri


            Apartenenţa Administrativ-Bisericească:             Judeţ:

Schitul PIETROASA

            Istoricul: Schitul a fost înfiinţat în 1997, la iniţiativa unei credincioase din Lugoj, care a donat terenul pentru construcţii, contribuind şi financiar.

            Descriere: Biserica este o construcţie mică, din bolţari de ciment pe fundaţie de beton, în formă de cruce. Spaţiul este compartimentat în altar, naos şi pronaos. Altarul este luminat de două ferestre aşezate dreapta-stânga pe zidul din est şi de o fereastră mai mică în zona proscomidiei. Naosul, cu absidele largi şi adânci, este luminat de câte două ferestre pe fiecare absidă. Este delimitat de pronaos prin cei doi stâlpi laterali. Pe naos se află o turlă mare deschisă, iar în faţa ei, pe dreapta-stânga, sunt două turle mai mici. Pronaosul este luminat de câte două ferestre la sud şi alte două la nord. În pronaos sunt două cămăruţe - una pentru spovedanie, alta pentru vânzarea materialelor bisericeşti (lumânări, tămâie, cruciuliţe, iconiţe, cărţi). Toate ferestrele bisericii sunt înalte, înguste, dreptunghiulare, terminate în arc. Intrarea în biserică se face prin partea vestică.

            Pictura: Catapeteasma încă nu era lucrată.

            Altele: La 10 m sud de biserică s-a construit o căsuţă mică din zid şi acoperită cu plăci de azbociment cu două camere şi dependinţele necesare primilor vieţuitori. Altarul de vară se află în nord-vestul bisericii. Este construit din lemn, pe fundaţie de beton, închis cu geamuri şi acoperit cu plăci de azbociment. 
Patriarhia Română - Copyright 2009. Toate drepturile rezervate. Acces membri