Loading... Please Wait.
Română | English
Patriarhia Română - Mănăstiri şi schituri
Patriarhia Română Structura BOR Mănăstiri şi schituri Itinerar pelerinaje Calendar ortodox Contact
   

Mănăstiri şi schituri


            Apartenenţa Administrativ-Bisericească:             Judeţ:

Mănăstirea CĂLUGĂRA

Mănăstirea CĂLUGĂRA

            Istoricul: Tradiţia locului spune ca, la 8 iunie 1858, un grup de credincioşi, împreuna cu Alexa Nediciu, absolvent de teologie, fiul preotului Alexe Nediciu din Ciclova Montana, au auzit cântări îngereşti din interiorul unei stânci, pe care le-au ascultat stând în genunchi. S-a descoperit un paraclis de rugă, pe locul căruia s-a construit actuala biserică. Construcţia, iniţiată de monahul Alexa Nediciu, cu binecuvântarea Mitropolitului Andrei Şaguna, a început în 1859 şi s-a terminat în 1861, cu sprijinul financiar al credincioşilor din Oraviţa şi Ciclova Montana. A fost sfinţită la 1 octombrie 1881 cu hramul Acoperământul Maicii Domnului.


Mănăstirea CĂLUGĂRA

            Descriere: Biserica este din zid, în formă de navă. Naosul şi pronaosul formează un singur spaţiu. Catapeteasma din lemn este ornamentată cu o sculptura şi o pictura deosebite. Are o turlă care serveşte şi de clopotniţa pentru cele trei clopote ale bisericii. Pardoseala este din placi de beton frumos finisate. Faţadele exterioare sunt simple, zugrăvite în alb. Acoperişul este din tablă zincată.


Mănăstirea CĂLUGĂRA

            Pictura: Pereţilor interiori sunt pictaţi în tempera este opera pictorului Nicolae Popoviciu din Ciacova, executată în anul 1942.


Mănăstirea CĂLUGĂRA

            Altele: În biserica se păstrează moaştele unui călugăr care au fost găsite în peştera descoperită pe locul unde azi este jumătatea din faţă a bisericii cu altarul. O dată cu moaştele, a fost găsită şi o icoană ceruită. Se crede ca a fost adusă de la Sf. Munte Athos. 
Patriarhia Română - Copyright 2009. Toate drepturile rezervate. Acces membri