Loading... Please Wait.
Română | English
Patriarhia Română - Mănăstiri şi schituri
Patriarhia Română Structura BOR Mănăstiri şi schituri Itinerar pelerinaje Calendar ortodox Contact
   

Mănăstiri şi schituri


            Apartenenţa Administrativ-Bisericească:             Judeţ:

Schitul POIANA MICULUI

            Istoricul: Biserica a fost construită între anii 1954 şi 1967 cu sprijinul mai multor credincioşi din sat, dintre ei fiind încă în viaţă în septembrie 1996 numai Sebastian Vaman. Până la 19 februarie 1995 a fost biserică de mir. Exteriorul bisericii şi clopotniţa au fost renovate între 25 iunie şi 5 august 1996.

            Descriere: Biserica este din lemn, pe temelie de piatră, în formă de cruce. Este tencuită în interior, iar în exterior căptuşită (în solzi) cu draniţă ornamentală. Până la înălţimea de un metru este căptuşită ornamental cu cherestea lambriuri. Altarul este spaţios, luminat de o fereastră la răsărit şi alta la nord. Catapeteasma pictată este din lemn, ornamentată cu sculptură aplicată, iar uşile împărăteşti au sculptură în lemn. A fost adusă de la Schitul Piatra Tăieturii. Naosul, cu absidele foarte largi şi adânci, este luminat de o fereastră la sud şi alta la nord. Turla pe naos este deschisă, în formă octogonală, luminată de patru ferestre. Pronaosul este spaţios, luminat de două ferestre la sud şi două în peretele nordic. Pridvorul este închis, luminat de o fereastră la nord. Intrarea în pridvor se face prin sud, pe uşă de lemn în două canaturi, înaltă. În pronaos se intră pe o uşă de lemn de înălţime normală, care are geamuri în jumătatea superioară. Toate ferestrele bisericii sunt din lemn mari, dreptunghiulare, cu terminaţie în arc şi aparate de grilaje metalice la interior.

            Pictura: Este zugrăvită cu stele (ca şi o parte a bolţii naosului), dar pe partea nordică sunt pictaţi evangheliştii Luca şi Matei, iar pe cea sudică Ioan şi Marcu. Are boltă semicirculară zugrăvită cu stele. Are boltă zugrăvită cu stele. În partea nordică este pictat Iisus Hristos pe cruce, cu Maica Domnului în dreapta lui şi Sfântul Apostol Ioan pe stânga.

            Altele: Clopotniţa este construită din lemn, la 25 m vest de pridvor. Are la parter o cameră. Este acoperită cu tablă. 
Patriarhia Română - Copyright 2009. Toate drepturile rezervate. Acces membri