Loading... Please Wait.
Română | English
Patriarhia Română - Mănăstiri şi schituri
Patriarhia Română Structura BOR Mănăstiri şi schituri Itinerar pelerinaje Calendar ortodox Contact
   

Mănăstiri şi schituri


            Apartenenţa Administrativ-Bisericească:             Judeţ:

Schitul SF. ILIE

            Istoricul: Pisania din biserică ne informează că Schitul este metoc al Episcopiei Buzăului. Actualul schit a fost refăcut pe locul vechiului schit Apşoara din veacul al XVII-lea care a fiinţat întâi ca metoc al Episcopiei Buzăului, iar apoi cu binecuvântarea chiriarhului locului ca metoc al mănăstirii Ciolanu. În 1959 a fost desfiinţat şi distrus complet de regimul comunist. PSS Epifanie Norocel, episcop al Eparhiei Buzăului, a avut iniţiativa reînfiinţării schitului. La aceste lucrări a contribuit şi micul sobor de călugări al schitului Sf. Ilie în frunte cu PC protosinghel Paisie Fantaziu, stareţul schitului la data respectivă.

            Descriere: Părintele consilier economic Iulian Negoiţă şi ceilalţi colaboratori de la centrul eparhial Buzău, a construit clădirea pentru chilii şi paraclis.Clădirea pentru chilii şi biserică este construită pe o coamă de deal, iar clădirea anexă în care se găseşte bucătăria, trapeza, schitului şi grajdul este mai în vale la circa 60 m sud-vest.

            Pictura: Pictura s-a făcut în 1997 de cuviosul arhidiacon Gabriel Sibiescu împreună cu ucenicii săi şi de cucernicul preot Petre Braşoveanu din Buzău.

            Altele: La 16 iunie 1997 s-a făcut resfinţirea de PS Epifanie. 
Patriarhia Română - Copyright 2009. Toate drepturile rezervate. Acces membri