Loading... Please Wait.
Română | English
Patriarhia Română - Mănăstiri şi schituri
Patriarhia Română Structura BOR Mănăstiri şi schituri Itinerar pelerinaje Calendar ortodox Contact
   

Mănăstiri şi schituri


            Apartenenţa Administrativ-Bisericească:             Judeţ:

Schitul SF. NICOLAE (VULCAN)

            Istoricul: În zonă n-a existat activitate monahală, dar, la solicitarea credincioşilor din aceste locuri, Episcopia Aradului a aprobat, în 1992, înfiinţarea schitului cu destinaţie pentru călugări. Strângerea fondurilor pentru construcţie s-a făcut de protopopiatul din Petroşani şi de preotul Braicau.

            Descriere: Biserica este o construcţie mică (13/4 m), din lemn, pe fundaţie de beton, în formă de navă. Spaţiul este compartimentat în altar şi naos. Altarul spaţios este luminat de o fereastră aşezată la est şi alta la sud, iar naosul primeşte lumină de la câte trei ferestre aşezate la sud şi nord. Toate ferestrele sunt din fier corner, dreptunghiulare, terminate în arc. Catapeteasma din lemn de stejar sculptat este opera meşterului Ioan Tane din comuna Telciu, judeţul Bistriţa-Năsăud. Intrarea în naos se face prin vest, pe o uşă de stejar cu două canaturi, sculptată. Pe naos este aşezată o turlă deschisă, cu formă dreptunghiulară, luminată de câte o fereastră în fiecare punct cardinal. Acoperişul turlei - cu formă piramidală - este învelit cu şindrilă. Biserica este acoperită cu tablă zincată, iar faţadele sale exterioare sunt îmbrăcate cu şindrilă.

            Pictura: Biserica a fost căptuşita în interior cu cărămidă BCA, după care s-a tencuit şi s-a pictat în frescă. Pictura a fost realizată de Ieromonahul Porfirie Cuciuc, de la Mănăstirea Cozia.

            Altele: La numai 10 m nord-vest de biserică s-a construit, din bolţari de zgură, corpul de chilii. Are parter şi un etaj. Cerdacurile de la parter şi etaj, susţinute de stâlpi de piatră, au grilajuri din lemn, înalte de 90 cm. La parterul clădirii se află bucătăria, trapeza, cămările, iar la etaj, un număr de 16 chilii. Acoperişul înălţat creează o mansardă unde sunt situate camerele pentru cazarea credincioşilor care rămân peste noapte la schit. 
Patriarhia Română - Copyright 2009. Toate drepturile rezervate. Acces membri