Loading... Please Wait.
Română | English
Patriarhia Română - Mănăstiri şi schituri
Patriarhia Română Structura BOR Mănăstiri şi schituri Itinerar pelerinaje Calendar ortodox Contact
   

Mănăstiri şi schituri


            Apartenenţa Administrativ-Bisericească:             Judeţ:

Schitul SFÂNTA TEODORA DE LA SIHLA

            Istoricul: Tradiţia spune că în apropiere, la Valea Seacă, a existat pe vremuri un schit pentru călugări. Actualul schit s-a înfiinţat în 1991 la iniţiativa maicii Cosma cu binecuvântarea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. A fost înfiinţat ca schit pentru maici în memoria Sfintei Teodora de la Sihla, dar din 1993 viaţa monahală este întreţinută aici de călugări. Ascultare pentru conducerea schitului a primit Ieromonahul Victor Ghindănuianu, care a format în scurt timp o obşte cu ajutorul căreia a început lucrările de construcţie pentru chilii şi o mare biserică tip catedrală.

            Descriere: Deasupra pronaosului se înalţă două turle oarbe, octogonale, aşezate dreapta stânga, luminate fiecare de câte opt ferestre. Turlele au sub cornişe ocniţe care vor fi pictate. Pridvorul închis cu intrare prin vest, este spaţios şi primeşte lumină de la câte o fereastră pe dreapta şi stânga. Toate ferestrele au ramele metalice, sunt dreptunghiulare, terminate în arc, înalte de 1,2 m şi late de 45 cm, apărate de bare metalice care formează o cruce. La exterior au ancadramente de piatră sculptate. Uşile de intrare în pridvor sunt duble, cu două canaturi, din stejar. Cea interioară, sculptată pe ambele feţe, are geamuri în partea superioară, cea exterioară este sculptată numai în interior, faţa exterioară fiind placată metalic. Pardoseala bisericii (inclusiv în pridvor) este din marmură, acoperişul este cu tablă galvanizată.

            Pictura: Între anii 1973-1974, biserica a fost restaurată din temelie şi s-a pictat în tehnica frescă stil bizantin de către pictorul Vasile Pascu cu întreaga cheltuială a domnului Vasile Ciordei din Bucureşti, originar din Bucovina.

            Altele: După 1990 a fost renovată turla bisericii. 
Patriarhia Română - Copyright 2009. Toate drepturile rezervate. Acces membri