Loading... Please Wait.
Română | English
Patriarhia Română - Mănăstiri şi schituri
Patriarhia Română Structura BOR Mănăstiri şi schituri Itinerar pelerinaje Calendar ortodox Contact
   

Mănăstiri şi schituri


            Apartenenţa Administrativ-Bisericească:             Judeţ:

Schitul SFÂNTUL CUVIOS DANIIL SIHASTRU

Schitul SFÂNTUL CUVIOS DANIIL SIHASTRU

            Istoricul: Legenda spune că venind de la Lavra Pecerscka (Ucraina) spre Putna, Sfântul Cuvios Daniil s-a oprit în această zonă pentru mai mulţi ani, de unde şi denumirea de Poiana Sihastrului. După revoluţia din 1989, cuvioşii părinti Pamvo şi Visarion au luat iniţiativa înfiinţării aici a unui schit pentru călugări, cu gândul de a trăi o viaţă duhovnicească mai retrasă şi mai liniştită. Sfinţirea locului s-a făcut în luna februarie 1992. Muncind cu multă abnegaţie zi şi noapte, cărând materialele cu spatele (atunci nu era drum de acces până în Poiana Sihastrului), obştea a reuşit în timp record, până la sfârşitul anului, să ridice biserica mare din lemn. Sfinţirea bisericii închinată Sfântului Cuvios Daniil Sihastrul s-a făcut la 28 decembrie 1992 de ÎPS Daniel, Mitropolitul Moldovei, ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, PS Calinic, Episcopul Argeşului, şi PS Gherasim, Episcop-Vicar al Sucevei şi Rădăuţilor. S-a mai construit un corp de chilii (clădire mare din lemn în formă literei U) care are parter şi etaj cu ceardacuri. În centrul laturii vestice este un turn cu gang pentru intrare, iar pe laturile din sud şi nord se mai află câte un paraclis (biserica este construită în centrul literei U).


Schitul SFÂNTUL CUVIOS DANIIL SIHASTRU

            Descriere: Biserica este o construcţie din bârne de lemn, căptuşită în interior cu scândură, pe temelie de bolovani din piatră, în formă de cruce. Spaţiul este compartimentat în altar, naos, pronaos şi pridvor închis. Catapeteasma este din lemn de stejar, cu sculptură foarte frumoasă. Naosul şi pronaosul primesc lumină fiecare, de la patru ferestre (două la nord, alte două la sud), mari, din lemn, terminate în arc. Absidele din naos sunt foarte largi. Pe naos se află o turlă mare, deschisă, circulară în interior şi hexagonală la exterior, luminată de patru ferestre, câte una în fiecare punct cardinal. Pridvorul, cu intrarea prin vest, este luminat de câte o fereastră, aşezată în dreapta şi stânga uşii. Uşile, atât cea a pridvorului cât şi cea de intrare în pronaos, sunt masive, din lemn de stejar. Pardoseala bisericii este din scândură, iar acoperişul din tablă zincată aşezată în solzi de peşte.


Schitul SFÂNTUL CUVIOS DANIIL SIHASTRU

            Pictura: Paraclisul din lemn, care în 1996 era şi pictat de profesorul Mihai din Bucureşti.


Schitul SFÂNTUL CUVIOS DANIIL SIHASTRU

            Altele: În corpul clădirii chiliilor se află paraclisul de piatră, pe latura nordică a construcţiei, iar pe latură sudică este 
Patriarhia Română - Copyright 2009. Toate drepturile rezervate. Acces membri