Loading... Please Wait.
Română | English
Patriarhia Română - Mănăstiri şi schituri
Patriarhia Română Structura BOR Mănăstiri şi schituri Itinerar pelerinaje Calendar ortodox Contact
   

Mănăstiri şi schituri


            Apartenenţa Administrativ-Bisericească:             Judeţ:

Mănăstirea CÂRCEA

            Istoricul: Tradiţia orală spune că aici, cu secole în urmă, a fost un aşezământ monahal pentru călugări. Există chiar o cruce mare din piatră cu inscripţii chirilice, la 15 m de altarul actualei biserici care atestă că în acest loc a existat, cu secole în urmă, un locaş monahal. Bătrânii satului spun că, pe vremuri, luau apă din fântâna călugărilor, iar la 500 m sud-est de mănăstire este un deal numit la călugări unde acum este un cimitir şi o mică biserică.

            Descriere: Biserica este o construcţie în forma de navă, cu altar, naos, pronaos şi pridvor închis. Are şi un pridvor mic deschis (prilog), susţinut de doi stâlpi din lemn. Naosul este delimitat de pronaos de câte doi stâlpi aşezaţi pe dreapta şi stânga zidurilor. Pe fiecare parte a zidurilor sunt câte trei ferestre înalte şi înguste de 30 cm. Pe naos există o turlă puternică în formă de patrulater, prevazută cu ferestre înalte şi înguste. Pardoseala este din scânduri, iar acoperişul (cu streaşină largă), din tablă galvanizată. Pereţii exteriori simpli, tencuiţi şi zugrăviţi cu praf de piatră albă, au un brâu înconjurător sub cornişe. Pictura nu era executată în 1995, dar erau organizate lucrările pentru începerea ei în luna mai. Deasupra uşii de intrare, în pridvor, este lucrat în mozaic Sf. Antonie cel Mare.

            Pictura: În curs de realizare.

            Altele: Fiind amplasată în apropierea a două şosele naţionale (Craiova-Piteşti şi Craiova-Caracal), precum şi între două linii de cale ferată (Craiova-Piatra Olt şi Craiova-Roşiori-Bucureşti), cu gările apropiate mănăstirii, credincioşii pot ajunge uşor aici pentru a se ruga de sărbători sau în afara acestora, de câte ori simt nevoia. 
Patriarhia Română - Copyright 2009. Toate drepturile rezervate. Acces membri