Loading... Please Wait.
Română | English
Patriarhia Română - Mănăstiri şi schituri
Patriarhia Română Structura BOR Mănăstiri şi schituri Itinerar pelerinaje Calendar ortodox Contact
   

Mănăstiri şi schituri


            Apartenenţa Administrativ-Bisericească:             Judeţ:

Mănăstirea SFÂNTA PARASCHEVA - PARACLISUL PALATULUI PATRIARHIAL

Mănăstirea SFÂNTA PARASCHEVA - PARACLISUL PALATULUI PATRIARHIAL

            Istoricul: Ridicat o dată cu vechea stăreţie,paraclisul a fost consolidat pe vremea mitropolitului TEODOSIE (1668-1672 şi 1679-1708), cu contribuţia domnitorului GHEORGHE DUCA (1673-1678), când se presupune că i s-a dat şi hramul Sfântul Mare Mucenic Gheorghe.Peste câteva decenii, între 1960-1961, patriarhul Iustinian (1948-1977) a refăcut turla de pe naos, căzută în urma unui cutremur în a doua jumătate a secolului al XIX-lea.


Mănăstirea SFÂNTA PARASCHEVA - PARACLISUL PALATULUI PATRIARHIAL

            Pictura: Este pastrată în mare parte cea originală din prima jumătate a sec. XVIII , din timpul lui NICOLAE MAVROCORDAT (1719-1730) reprezentat pe peretele vestic împreună cu familia sa. Icoanele împărăteşti de factură bizantină sunt pictate la începutul sec . XVIII. În timp ce restul icoanelor tâmpei sunt mai târzii,posibil pe la jumătatea sec al XVIII. Panourile decorative din registrul inferior, pictate în ulei, aparţin celei de a doua jumătate a veacului al XIX lea.

            Altele: Se adaugă şi faptul ca paraclisul adăposteşte o parte din Moaştele Sfântului Ioan Gură de aur ferecate într-o ripidă de argint şi aşezate într-o raclă cu geam, de stejar sculptat. 
Patriarhia Română - Copyright 2009. Toate drepturile rezervate. Acces membri