Loading... Please Wait.
Română | English
Patriarhia Română - Mănăstiri şi schituri
Patriarhia Română Structura BOR Mănăstiri şi schituri Itinerar pelerinaje Calendar ortodox Contact
   

Mănăstiri şi schituri


            Apartenenţa Administrativ-Bisericească:             Judeţ:

Mănăstirea DUMINICA SF. ROMÂNI

Mănăstirea DUMINICA SF. ROMÂNI

            Istoricul: Zămislită în gândul vrednicului de pomenire Patriarh Teoctist încă din anii 1954-1955, când era episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, biserica a fost ridicata între anii 2003-2006, pe vatra unde, încă din anii 1987-1989, la vremuri de grea cumpănă şi prigonire a credinţei, s+a ridicat, prin purtarea Sa de grijă un nou aşezământ al Atelierelor Institutului Biblic şi de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române.


Mănăstirea DUMINICA SF. ROMÂNI

            Descriere: Locaşul a fost conceput, prin arhitectură, pictură şi sculptură interioară şi exterioară, în stilul bisericii brâncovenişti. Planul cfuciform al bisericii, cu parter şi demisol, se compune din pronaos, naos, cu două abside laterale, poligonale în exterior şi circulare în interior şi încăperea circulară a altarului având în partea de nord proscomidiarul. La demisol este amenajat un paraclis, cu hramul Acoperământul Maicii Domnului. Ferestrele bisericii, înguste şi alungite, cu acadramente sculptate în piată, sunt prevăzute cu vitralii, iar învelitoarea este din tablă de cupru.


Mănăstirea DUMINICA SF. ROMÂNI

            Pictura: Edificiul este împodobit cu elemente scupltate în piatră (capiteluri, coloane, acadramente şi trei brâie) după modelul celor brânoveneşti, unele recuperate de la bisericile demolate din Bucureşti şi refolosite la dorinţa Patriarhului Teoctist. Intrarea se face printr-un pridvor deschis, aşezat pe latura de sud a bisericii, marginit de opt coloane cu baze şi capiteluri cioplite în piatră. La nivelul prodvorului se ajunge urcând nouă trepte placate cu piatră. În dreapta şi stanga uşii de intrare străjuiesc chipurile Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel în mozaic. Deasupra uşii este înscris textul pisaniei. Pe frontul pridvorului este reprezentată, în mozaic, stema Patriarhiei Române, iar mai sus, la dimensiunile faţadei, icoana hramului bisericii, în mozaic, cu inscripţia Duminica Sfinţilor Români. Interiorul bisericii este zugravit în tehnica fresco. Pardoselile sunt din marmură.


Mănăstirea DUMINICA SF. ROMÂNI

            Altele: Astfel zidită şi împodobită, biserica a fost rânduită a fi locaş al rugăciunilor neîncetate ale monahilor Mănăstirii Duminica Sfinţilor Români, întemeiată odată cu târnosirea bisericii, şi înzestrată, pentru început, cu un prim corp de chilii, pe latura de sud a incintei, construite în lunile iulie-octombrie a anului 2006. 
Patriarhia Română - Copyright 2009. Toate drepturile rezervate. Acces membri