Loading... Please Wait.
Română | English
Patriarhia Română - Mănăstiri şi schituri
Patriarhia Română Structura BOR Mănăstiri şi schituri Itinerar pelerinaje Calendar ortodox Contact
   

Mănăstiri şi schituri


            Apartenenţa Administrativ-Bisericească:             Judeţ:

Mănăstirea CHEILE TURZII

Mănăstirea CHEILE TURZII

            Istoricul: Înainte de secolul al XVII-lea, în Cheile Turzii a existat o mănăstire care a fost distrusă în 1848. Se numea Mănăstirea din Petridul de Sus, cu obşte de călugări, aflată la 4 km de actuala nouă mănăstire. Acestea sunt datele din lucrărea Vetre de sihăstrie românească, secolele XIV-XX, editată de Institutul Biblic şi de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, Bucureşti, 1982. Dar tradiţia orală spune că Mănăstirea de călugări din Cheile Turzii a existat în secolul al XIV-lea şi aici în 1601 a fost adus capul lui Mihai Viteazul pentru prohod.


Mănăstirea CHEILE TURZII

            Descriere: Biserica este o construcţie din cărămidă, pe fundaţie de beton, în formă de cruce. Spaţiul se împarte în altar, naos şi pronaos. Altarul spaţios este luminat de două ferestre aşezate pe dreapta şi stânga zidului din răsărit. În partea de sud a altarului este o cameră-vestmântarie, care este şi ea luminată de o fereastră. Absida altarului este poligonală. Catapeteasma este din lemn de stejar sculptat. Naosul este luminat de câte o fereastră aşezată pe fiecare absidă. Absidele au formă poligonală. Deasupra naosului se află turla deschisă, de formă octogonală, luminată de patru ferestre. Arcadele turlei sunt susţinute de doi stâlpi apropiaţi catapetesmei şi alţi doi stâlpi aflaţi la întâlnirea naosului cu pronaosul. În naos se poate intra şi pe uşa aflată în vestul absidei sudice. Pronaosul spaţios, de formă dreptunghiulară, primeşte lumină de la două ferestre aflate la sud şi alte două la nord. La capătul vestic al pronaosul s-a construit câte o cameră, atât spre sud, cât şi la nord, camere ce ies în afara zidurilor bisericii, formând a doua cruce a absidelor. Aceste camere sunt luminate de câte o fereastră pe zidul din vest. Toate ferestrele sunt din lemn, late şi înalte şi au geamuri ornamentale. Pe fiecare cameră (dreapta-stânga) există câte o turlă oarbă, cu acoperişul în formă de clopot, cum îl are şi turla principală. Biserica are şi un pridvor deschis susţinut de patru stâlpi din zid. Intrarea din pridvorul deschis în pronaos se face prin partea vestică, pe o uşă din lemn de stejar sculptată la exterior. Biserica este acoperită cu tablă. Pardoseala este din marmură.


Mănăstirea CHEILE TURZII

            Altele: Corpul de chilii este construit la 18 m est de biserică. Are parterul din zid şi etajul din lemn, cu cerdac tot din lemn, susţinut de stâlpi din lemn. Construcţia este în forma literei L, cu o latură orientată sud-nord şi alta est-vest, în aceasta din urmă fiind paraclisul şi apartamentul arhieresc. La parterul clădirii se află stăreţia, trapeza şi bucătăria, iar la etaj un număr de şase chilii. Clădirea este acoperită cu tablă.


Mănăstirea CHEILE TURZII


 
Patriarhia Română - Copyright 2009. Toate drepturile rezervate. Acces membri