Loading... Please Wait.
Română | English
Patriarhia Română - Mănăstiri şi schituri
Patriarhia Română Structura BOR Mănăstiri şi schituri Itinerar pelerinaje Calendar ortodox Contact
   

Mănăstiri şi schituri


            Apartenenţa Administrativ-Bisericească:             Judeţ:

Mănăstirea CRASNA

Mănăstirea CRASNA

            Istoricul: Nemaiputând suporta jugul greu al stăpânitorilor străini, mulţi locuitori ai satului Izvoarele şi din alte sate vecine s-au refugiat şi s-au stabilit la poalele muntelui Ursoaia, formând satul Băjenari. (Aici, în 1745 exista un schit pentru călugări).


Mănăstirea CRASNA

            Descriere: Biserica veche a schitului este în formă de cruce. Are ziduri groase de un metru. Naosul este despărţit de pronaos prin 4 coloane care susţin o arcadă a boiţei. Uşa de la intrare în pronaos este din lemn sculptat. Catapeteasma lucrată la Viena, are o sculptură demnă de admirat, acoperită cu foiţă de aur; sunt de admirat şi cele două icoane de Irineu Protcenco. Pridvorul închis, mai jos decât restul construcţiei, lasă impresia că a fost adăugat mai târziu. Nu este pictat,ci văruit în alb. Are o singură turlă mare pe naos. În exterior zidurile sunt simple, văruite în alb. Lumina pătrunde în biserică prin cele patru ferestre ale naosului şi două ale pronaosului, înalte de circa 1 m şi late de 40 cm, prevăzute cu grilaje metalice. Acoperişul este din şindrilă, pardoseala din plăci de piatră.


Mănăstirea CRASNA

            Pictura: Pictura a fost făcută în 1832-1834, de un necunoscut.


Mănăstirea CRASNA

            Altele: Clopotniţa, la 40 m de biserică, este construită din cărămidă şi piatră, acoperită cu şindrilă. Gangul mai nou este pictat de Ioan şi Daniela Moldoveanu. 
Patriarhia Română - Copyright 2009. Toate drepturile rezervate. Acces membri