Loading... Please Wait.
Română | English
Patriarhia Română - Mănăstiri şi schituri
Patriarhia Română Structura BOR Mănăstiri şi schituri Itinerar pelerinaje Calendar ortodox Contact
   

Mănăstiri şi schituri


            Apartenenţa Administrativ-Bisericească:             Judeţ:

Mănăstirea EROILOR REVOLUTIEI DIN 1989 - VĂLENI

            Istoricul: N-a existat la Văleni viaţă monahală înainte de revoluţie. În Călineşti a fost fondată o mănăstire înainte de secolul al XVII-lea, care a dispărut în secolul al XVIII-lea. După revoluţie, credincioşii au dorit să aibă şi ei o mănăstire, aşa că au donat teren pentru construcţii şi împreună cu Preotul paroh Ioan Pop, din satul Poienile Izei, comuna Botiza, dar originar din comuna Călineşti, au iniţiat înfiinţarea mănăstirii solicitând la Episcopie aprobarea necesară. Episcopia a aprobat şi a făcut formalităţile pentru primirea deciziei de la Sfântul Sinod.

            Descriere: Biserica este din lemn, pe fundaţie de bolovani de piatră, cimentaţi. Are altar, naos, pronaos, un mic pridvor închis, cu două mici încăperi în părţile laterale şi un pridvor deschis, susţinut de trei stâlpi din lemn. Catapeteasma este din lemn sculptat. Turla pe naos este înaltă, deschisă, cu două etaje, acoperită cu şindrilă. Uşa de la intrare este din lemn sculptat. Altarul este luminat de o fereastră la răsărit şi câte una în stânga şi dreapta ei. Naosul este luminat de câte trei ferestre la sud şi trei la nord. Pardoseala este din duşumea de scândura.

            Altele: La 15 m nord-vest de biserică este construit un altar de vară din lemn, la 50 m sud, o clădire din lemn pentru stăreţie şi câteva chilii, iar altă clădire mică, din zid de cărămidă, pentru o singură chilie, este construită alături de prima. 
Patriarhia Română - Copyright 2009. Toate drepturile rezervate. Acces membri