Loading... Please Wait.
Română | English
Patriarhia Română - Mănăstiri şi schituri
Patriarhia Română Structura BOR Mănăstiri şi schituri Itinerar pelerinaje Calendar ortodox Contact
   

Mănăstiri şi schituri


            Apartenenţa Administrativ-Bisericească:             Judeţ:

Mănăstirea FĂGEŢEL

Mănăstirea FĂGEŢEL

            Istoricul: Construcţia bisericii a început în anul 1923, ctitori fiind văduva Rozalia şi Ieromonahul Dionisie, venit de la Mănăstirea Bogdana, judeţul Bacău, devenit apoi stareţul mănăstirii. Sfinţirea bisericii a fost făcută de Mitropolitul Nicolae al Ardealului. După ocuparea Ardealului de nord de către unguri, aşezământul este desfiinţat, stareţul retrăgându-se la Mănăstirea Bogdana. A revenit la Făgeţel în 1947, când se reia viaţa monahală care durează până în 1953, când după moartea stareţului Dionisie, rămâne pustie. După înfiinţarea Episcopiei, Schitul îşi reia activitatea în 1994, când Ioan Selejan a adus monahi de la Mănăstirea Topliţa. În anul 1995 se deschide şantierul pentru ridicarea construcţiilor, organizarea şantierului şi îndrumarea lucrărilor fiind realizate personal de Ioan Sălajan, Episcopul Covasnei şi Harghitei. Până în toamna anului 1997, a fost ridicat corpul de chilii, iar în 1998 a fost construită clopotniţa, la intrarea în incintă şi clădirea gospodăriei anexe.


Mănăstirea FĂGEŢEL

            Descriere: Intrarea în curtea mănăstirii se face pe sub clopotniţa construită în 1998. Biserica mică şi corpul de chilii cu trapeză, situat cu câteva zeci de trepte mai sus, sunt despărţite de şoseaua principală prin ziduri de piatră construite în ultimii ani.


Mănăstirea FĂGEŢEL

            Pictura: În perioada 1995 - 2002 s-a refăcut şi pictat biserica.

            Altele: Corpul de chilii s-a ridicat la 40 m vest de biserică. Este o construcţie în forma literei L, laturile fiind orientate pe direcţia sud-nord şi est-vest. Latura sud-nord are numai parter, iar latura est-vest, parter şi etaj. În această construcţie sunt chiliile, trapeza, bucătăria şi cămările de alimente. 
Patriarhia Română - Copyright 2009. Toate drepturile rezervate. Acces membri